نیترات شکل متداول نیتروژن مورد استفاده گیاهان است اما غلظت بالای آن منجر به ایجاد ترکیبات خطرناک و مضر برای انسان میشود. از عوامل تاثیر گذار بر غلظت نیترات میزان آمونیم و مولیبدن موجود در محلولهای غذایی است. در این تحقیق اثر سطوح مختلف آمونیوم(0 ، 1/0 و3/0میلی اکیوالان گرم در لیتر) به شکل نیترات آمونیم و مولیبدن (05/0، 1/0، و 15/0 میلیگرم در لیتر) به شکل مولیبدات آمونیم در محلولهای غذایی در دو فصل کشت بهاره و پاییزه بر غلظت نیترات در میوه خیار رقمهای "سلطان" و "روبا-اس" مورد بررسی قرار گرفت. طرح به صورت فاکتوریل کرتهای خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه انجام گرفت و در هر فصل کشت دو برداشت برای نمونه گیری صورت گرفت. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که غلظت نیترات در گیاهان تغذیه شده به وسیله محلول غذایی حاوی 3/0 میلی اکی والان گرم در لیتر آمونیوم (37/0 درصد در ماده خشک) در مقایسه با گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی 1/0 میلی اکی والان گرم در لیتر (4/0 درصد در ماده خشک) کاهش یافت اما کمترین غلظت نیترات در تیمار بدون آمونیوم (25/0 درصد در ماده خشک) به دست آمد. در بین سطوح مختلف مولیبدن نیز بیشترین تجمع نیترات مربوط به 15/0 میلیگرم در لیتر محلول غذایی (38/0 درصد در ماده خشک) میباشد و بین دو سطح دیگر اختلاف معنیداری مشاهده نشد. دو رقم از نظر میزان غلظت نیترات اختلاف معنیداری نداشتند. بین برداشتهای اول و دوم و همچنین دو فصل کشت اختلاف معنیداری مشاهده شد و در برداشت اول تجمع نیترات کمتری مشاهده شد و همچنین غلظت نیترات در کشت بهاره نسبت به پاییزه کمتر بود.
Sunday, October 5, 2008
اثر غلظت آمونیوم و مولیبدن در محلول غذایی بر غلظت نیترات در دو رقم خیار گلخانه¬ای
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment